Ποιοι Είμαστε

Η ομάδα  ξεκίνησε τις «πτήσεις» της το 2006, κάνοντας το παιδικό μας όνειρο πραγματικότητα. Να γίνουμε «Αστροναύτες».

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο το ύφος της δουλειάς μας κέρδισε τους μικρούς, αλλά και τους «μεγάλους» θεατές. Έτσι, το αμείωτο ενδιαφέρον και η συνεχής παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα της ομάδας μας, ενίσχυσαν το κέφι, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μας.

Τα αυστηρά επιλεγμένα έργα, η αφοσίωση στο παιδικό θέατρο και η πίστη  πως η παραστατική τέχνη του θεάτρου συμβάλλει καταλυτικά τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, οδηγούν όλα αυτά τα χρόνια τα βήματα μας.

Έτσι, η θεματική των παραστάσεων, το χιούμορ και το παιχνίδι, ψυχαγωγούν τους μικρούς θεατές ενώ παράλληλα καλλιεργούν ένα γόνιμο πεδίο σκέψης και διαλόγου πάνω στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και τις ανθρώπινες αξίες. Το ύφος των παραστάσεων χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαφορετικών θεατρικών μορφών (πρόζα, θέατρο κούκλας, σκιές, χορός), με έντονες τις επιρροές του λαϊκού θεάτρου και του θεάτρου δρόμου.

Αναφορές για την πρωτοτυπία των μέσων και των τεχνικών που επιλέγονται για το ανέβασμα των θεατρικών μας έργων κάνει ο Θεόδωρος Γραμματάς (Καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) στο βιβλίο του, Στη χώρα του Τοτώρα, εκδ. ΠΑΤΑΚΗ. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν στην υπό έκδοση διδακτορική διατριβή της Αλεξίας Παπακώστα, Κώδικες επικοινωνίας στο θέατρο για παιδιά.

Η ομάδα μας παρουσιάζει παραστάσεις και για το ενήλικο κοινό, ενώ έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, το 1ο και 2ο World Jazz Music Festival, και το 1ο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου σε συνεργασία με το θέατρο «Φούρνος». Τα έργα μας έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, στην ελληνική περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό, ενώ οι παραγωγές μας είναι ευέλικτες και προσαρμόζονται στους πιο απρόσμενους χώρους.

Όλη η πορεία των «Αστροναυτών» έχει πραγματοποιηθεί με την αρωγή φίλων και συνεργατών μας, χωρίς καμία κρατική ή άλλη επιχορήγηση.

Οι τρέχουσες παραστάσεις  μας είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας.

Συνεργάτες

ΜΑΤΙΝΑ ΜΕΓΚΛΑ
ΜΑΤΙΝΑ ΜΕΓΚΛΑ
Justine Goussot
Justine Goussot
Ειρήνη Τσιράκη
Ειρήνη Τσιράκη
Φρόσω Ζαγοραίου
Φρόσω Ζαγοραίου
Άννα Σαντοριναίου
Άννα Σαντοριναίου
Nτίνος Ποντικόπουλος
Nτίνος Ποντικόπουλος
Δήμητρα Λούπη
Δήμητρα Λούπη
Αντώνης Σκαμνάκης
Αντώνης Σκαμνάκης
Βασίλης Εφραιμίδης
Βασίλης Εφραιμίδης
ΜΑΤΙΝΑ ΜΕΓΚΛΑ

ΜΑΤΙΝΑ ΜΕΓΚΛΑ

Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, του UCA και του London College of Fashion του UAL. Παρακολούθησε μία σειρά από courses στο Central Saint Martins.

Εργάζεται ως ενδυματολόγος και σκηνογράφος σε θεατρικές παραγωγές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και συμμετέχει σε εικαστικές εκθέσεις με ενδυματολογικά έργα της. Διατηρεί τη δική της εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής χειροποίητων νυφικών, βραδινών και θεματικών ενδυμάτων.

Το 2011 κέρδισε το πρώτο βραβείο κοινού του αγγλικού LOOKK και το 2012 παρουσίασε την προσωπική της κολεξιόν στο Nolcha Fashion Week της Νέας Υόρκης. Το 2015 παρουσίασε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την πρώτη της ολοκληρωμένη εικαστική περφόρμανς με τίτλο «Window» και το 2019 την παράσταση «Τρία Κρυφά Γράμματα» στο θέατρο Rabbithole.

Justine Goussot

Justine Goussot

Η Justine Goussot είναι Γαλλίδα περφόρμερ, χορογράφος και καθηγήτρια. Σπούδασε κλασσικό πιάνο σε Ωδείο για 16 χρόνια, φιλοσοφία και μουσικολογία, και τέλος σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Ωδείο του Bordeaux. Ολοκλήρωσε τις σωματικές και καλλιτεχνικές της δεξιότητες με τη Νίνα Δίπλα και την τεχνική Axis Syllabus.

Άρχισε πολύ νωρίς να κάνει tour σαν χορεύτρια με μια ορχήστρα και στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους χορογράφους (Alain Gonotey, Florence Peyramond, Carlotta Ikeda) και την Εθνική Όπερα του Βordeaux.​

Έπειτα, ταξίδεψε για χρόνια στην Ινδία για να μάθει Κατάκ με τον μαέστρο Ραυί Σανκάρ Μίσρα στην Μπεναρές. Παράλληλα, δημιούργησε την δική της ομάδα, La Lali cie. Είχε την υποστήριξη από την περιφέρεια Aquitaine και το χορογραφικό κέντρο “Cuvier de Feydeau’’ για το έργο της “Akedia” και από το SCRIME (κέντρο ηλεκτροακουστικής έρευνας του πανεπιστημίου Bordeaux) για το “De l’instant où”. Από το 2011 έχει υπογράψει 7 έργα σε έρευνα transmedia, σύγχρονο και παραδοσιακό χορό, θέατρο, ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοσχεδιασμό, ζωντανή μουσική κλπ.​

Στο διδακτικό κομμάτι, βελτίωσε την παιδαγωγική μεθοδολογία της μέσω διαφορετικών χώρων και τεχνικών, από τη Γαλλία στην Ινδία περνώντας από Σουηδία, από το σύγχρονο χορό στο Μπουτό ή το Κατάκ, από επαγγελματικές σχολές χορού σε ειδικευμένα προγράμματα. Σήμερα ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται ως δασκάλα χορού στο Ωδείο Αθηνών, ως χορογράφος στη Εθνική Λυρική σκηνή, και ως πιανίστρια με το Klezmer Yunan project.

 Ειρήνη Τσιράκη

Η Ειρήνη Τσιράκη γεννήθηκε το 1980 στα Χανιά της Κρήτης.

Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, απ'όπου πήρε το πτυχίο ζωγραφικής το 2004, με καθηγητή τον Costantino Baldino.

Παρακολούθησε παιδαγωγικά, ιστορία και διδακτική της τέχνης στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και έχει διδακτική εμπειρία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πραγματοποίησε 2 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές.

Τα τελευταία χρόνια δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στη σχέση της εικαστικής εικόνας με το θέατρο και τις γραφιστικές εφαρμογές. Παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ "Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα" και ασχολείται με την δημιουργία αφίσας κυρίως για το θέατρο.

Συνεργάζεται με τους Αστροναύτες από το 2015 και έχει κάνει τις αφίσες για τις παραστάσεις "Πρόταση Γάμου", "Πού πάει ο λύκος καβάλα στο ποδήλατο;",  " Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει" και "Ο Εχθρός".

Κατοικεί κι εργάζεται στη Νάουσα της Πάρου.

etsirak@yahoo.grΦρόσω Ζαγοραίου

ΦΡΟΣΩ ΖΑΓΟΡΑΙΟΥ

Μεγάλωσε στη Νάουσα της Πάρου. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλος Κουν». Έχει συνεργαστεί με τον Γ. Μιχαηλίδη στο «Ανοιχτό Θέατρο», έχει παίξει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στο «Θεσσαλικό θέατρο», στο «Θέατρο Νέων» του Δημήτρη Σεϊτάνη, στην παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη, σε παραστάσεις του Νίκου Αρμάου, Κυριακής Σπανού, των Bijoux de Kant κ.α.

Το 2006 παράλληλα με την υποκριτική, μπαίνει στον τομέα της οργάνωσης παραγωγών. Θερμές κριτικές εισέπραξαν οι παραστάσεις «Μ ένα καράβι φορτηγό» (το έργο προτάθηκε από την ένωση κριτικών Ελλάδας για το βραβείο «Κάρολος Κουν» -σύλληψη ιδέας, επιμέλεια κειμένου και παραγωγή). Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2007 είχε την τιμή να οργανώσει την περιοδεία της εν λόγω παράστασης σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου χάρη στην σπουδαία χορηγία της εταιρείας Salty Dog sails και του καπετάνιου της, μία εμπειρία που κατέχει ξεχωριστή θέση στην θεατρική της πορεία.

Ακολουθεί η performance Graveyard cafe band in extremis που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, από την ένωση κριτικών Ελλάδας (ηθοποιός, οργάνωση παραγωγής). Στη συνέχεια, η παραγωγή “Dance me to the end of Greece” -Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, με κεντρικό θέμα αναζήτησης την ελληνικότητα κατά την περίοδο της σύστασης του ελληνικού κράτους και της ελληνικής ταυτότητας. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε δύο εκδοχές, η πρώτη βασιζόταν σε κείμενα για τις περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου και παρουσιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο και στο μουσείο Μπενάκη –ενώ η δεύτερη αφορούσε στην πόλη της Θεσ/νικης και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ των Δημητρίων 2012 στο Γενί Τζαμί (ηθοποιός, σύλληψη ιδέας, οργάνωση παραγωγής με τη συνεργασία της Κυριακής Σπανού).

Εργάστηκε για 2 χρόνια από το 2010 έως 2012 στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) στο τμήμα των ΔΗΠΕΘΕ.

Tο 2013  ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τον χορό Butoh κι έλαβε μέρος στην παράσταση της Μαριάννας Τσαγκαράκη «Sempre Viva» 

Από το 2015 δημιουργεί χαρακτήρες Ζωντανών Αγαλμάτων και παίρνει μέρος σε φεστιβάλ του είδους κυρίως στο εξωτερικό.  La sirena Theoni-Mermaid Theoni και The Royal Peacock or A Chess Challenge είναι οι τίτλοι των σόου των ζωντανών αγαλμάτων. Μάλιστα το δεύτερο, συμμετείχε στην ταινία του Γιώργου Τζιβελέκη Smile it η οποία έχει ήδη διακριθεί από τις πρώτες της συμμετοχές σε διεθνής συναντήσεις. Από το 2014 είναι βασικός συνεργάτης της ομάδας Αστροναύτες.

 

Άννα Σαντοριναίου

Άννα Σαντοριναίου 
|
Η Άννα Σαντοριναίου ξεκίνησε να φτιάχνει κούκλες το 1986 δουλεύοντας με την τεχνοτροπία των muppets και κυρίαρχο υλικό το αφρολέξ. Έχει συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές του θεάτρου Πόρτα και του θέατρο Φούρνος, φτιάχνοντας κυρίως κούκλες αλλά και ειδικές θεατρικές κατασκευές και κοστούμια. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ΕΡΤ, στην παιδική της ζώνη, αλλά και σε εκπομπές της για ενήλικες όπως «Ο Ισοβίτης» του Αρκά. Έχει διδάξει σε σεμινάρια και εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες και για παιδιά. Το 2009 είχε την τιμή να γράψει το μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου. Με τους «Αστροναύτες» συνεργάστηκε στις παραστάσεις «Μία φάρμα για τα ζώα» και «Τα παράδοξα Χριστούγεννα».

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

Nτίνος Ποντικόπουλος

Nτίνος Ποντικόπουλος

Ο Ντίνος Ποντικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973.

Σπούδασε θέατρο στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και συνέχισε τις σπουδές του στο «θέατρο των Αλλαγών» για τρία χρόνια. Είναι τελειόφοιτος της σχολής Ναυπηγών του Ε.Μ.Π.

Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινιού στην παράσταση «Το τάβλι» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπιλιώτη, με το Νίκο Αρμάο στην παράσταση «Ο Φετιχιστής» του Μισέλ Τουρνιέ, με την Κυριακή Σπανού στην παράσταση «Πρόταση γάμου» του Άντον Τσέχωφ, με την ομάδα Πολυμήχανοι στην παράσταση «το όργιο» του Γιάννη Πετσόπουλου, με τον Ν. Αρμάο στην παράσταση «Ρουτζάντε, ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόλεμο» του Άντζελο Μπεόλκο, με το Φεστιβάλ Αθηνών στη παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, με το Θέατρο Σχεδία στην παράσταση «Αρτούρο Ούι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Β. Καννελόπουλου, με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, με το Θέατρο Ιλίσια στην παράσταση «Καριέρα, έρωτας και σούσι» σε σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση, με τον Τεχνοχώρο υπό σκιάν στην παράσταση «Για το καλό της Χώρας μας» σε σκηνοθεσία Κ.Αρβανιτάκη, με την ομάδα «Προσωδεία» στην παράσταση «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λάκη Καραλή.

Το 1998 ίδρυσε μαζί με τον σκηνοθέτη Λάκη Καραλή και άλλους συνεργάτες την Θεατρική ομάδα «Προσωδεία» όπου και ασχολήθηκαν με την έρευνα πάνω στο αρχαίο δράμα παρουσιάζοντας την δουλειά τους σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Γαλλία.

Είναι μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας «The Masterz of the Stringz» (Dasein,Six dogs,Φούρνος) ενώ υπήρξε μέλος του μουσικού group «Zoolixo λίγο» κάνοντας διάφορα κωμικά σκετς σε μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα.

Έχει ασχοληθεί με το θέατρο δρόμου (Ομάδα Παίζω-δρόμος) και έχει δουλέψει στον κινηματογράφο στις ταινίες «Pencil, knife, baton» σκην. Κωνσταντίνου Κακογιάννη, «The Park» σκην. Σοφίας Εξάρχου, «Un ete grec» σκην. Olivier Orle, «Λουκουμάδες με μέλι», σκην. Όλγας Μαλέα, «Φευγαλέα χαμόγελα», σκην. Δ.Κανελόπουλου με διάκριση στο φεστιβάλ Δράμας, “Fish Tales” σκην. Alki David, κ.α. και στη τηλεόραση στα σήριαλ «Ταμάμ», «Το κάτω παρτάλι» , «Το σόι μου μέσα…» κ.α.

Στο θέατρο για παιδιά, έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις του θιάσου «Μίμηση Πράξης».

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Αστροναύτες».

 

Δήμητρα Λούπη

Ηθοποιός και Θεατρολόγος

Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ομάδας.

Συμμετέχει στην παράσταση  «Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει».

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2011 Υποκριτική και Θεατρολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το θέατρο και τη φωνή καθώς και μαθήματα χορού και κίνησης με καταξιωμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χορό butoh.

Το 2004 παρακολούθησε διετές σεμινάριο ειδίκευσης στο Εκπαιδευτικό Δράμα (Drama in Education) στο θέατρο Πόρτα και έκτοτε διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε παιδιά και εφήβους.

Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις όπως:

«Topophilia», «Αναπαράσταση» site specific performances σε σκην. Άννας Τζάκου  (Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Εθνικού Θεάτρου/ Athens Biennale),  «Έρως-Ήρως» μια παράσταση-αφήγηση πάνω στο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη σε σκην. Δημήτρη Μπαμπίλη (εκπόνηση διπλωματικής εργασίας με επόπτη καθηγητή το Μ. Μαρμαρινό), «Η τριλογία του Ηθοποιού 1. Η Εκπαίδευση» και «2. Cast» παράσταση/ θέατρο ντοκιμαντέρ σε σκην.  Δ. Μπαμπίλη & Ε. Ξανθοπούλου (Bios).

 

Αντώνης Σκαμνάκης

Αντώνης Σκαμνάκης

Ο Αντώνης Σκαμνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και παίζει κοντραμπάσο, κιθάρα και βιόλα ντα γκάμπα. Διετέλεσε για 15 χρόνια μέλος του συγκροτήματος Χαίνηδες και σήμερα ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Συγκεκριμένα έχει συνθέσει μουσική για τις παραστάσεις ''Που πάει ο Λύκος καβάλα στο ποδήλατο;'' σε σκηνοθεσία Δ. Μικιού, ''Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει'' σε σκηνοθεσία Δ. Μικιού, ''Πρόταση Γάμου'' σε σκηνοθεσία Κ. Σπάνου, για την ομάδα ''Αστροναύτες'' και για τις παραστάσεις ''Τabula Rosa'' και "giraffe'' των Hop Signor, ενώ έχει κάνει επίσης το soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας μικρού μήκους ''Νικολέτα'' σε σκηνοθεσία της Σόνια Κέντερμαν.

Ως κοντραμπασίστας έχει συνεργαστεί με πλήθος άλλων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων Συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα ''Αστροναύτες'' και την ομάδα μαριονετιστών ''Hop Signor''

Βασίλης Εφραιμίδης

Βασίλης Εφραιμίδης

Γεννήθηκε στο Τύππινκεν της Γερμανίας το 1975.Από την εφηβεία ασχολήθηκε με την μουσική την ηχοληψία και τα ηλεκτρονικά. Είναι πτυχιούχος ηλεκτρονικός (1ο ΤΕΛ ΑΘΗΝΩΝ) και απόφοιτος της SAE (Bachelor of Recording Arts - Honors).

Εργάζεται από το 1997 σαν ηχολήπτης και τεχνικός ηχητικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2003 δραστηριοποιείται ως παραγωγός σε studio ηχογραφήσεων και συναυλιών κυρίως στον χώρο της jazz και world μουσικής.
Οι Archie Shepp, Lou Donaldson, Chico Freeman, Demis Roussos, Cirque Eloize (Nomade), Bob Fosse Musical, είναι μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του.

Η συνάντηση με τους "Αστροναύτες’’ έγινε το 2006.Αυτή ήταν και η αφορμή να γνωρίσει επαγγελματικά τον μαγικό χώρο του θεάτρου!

Το αναλυτικό βιογραφικό καθώς και η επικοινωνία βρίσκονται στα ακόλουθα site :
https://www.linkedin.com/in/vassilis-efraimidis-57549041/
https://www.facebook.com/vassilis.efraimidis.pro